Ce gatim de post?!

Suntem deja in postul Craciunului si vesnica intrebare bantuie toate gospodinele „ce mai fac de mancare?”. Ei bine, de ieri am inceput sa fac o paine,o paine ungureasca care nu contine lapte si oua. Mai jos o sa va scriu reteta care nu imi apartine:

Pentru maiaua de seara:
  • 550 g faina 650
  • 550 g apa
  • 30 g ulei de floarea soarelui
Pentru painea propriu-zisa:
  • 800 g faina 650
  • 210 g apa
  • 30 g drojdie proaspata sau 8 g drojdie uscata
  • 50 g ulei
  • 30 g sare
  • 20 g zahar pudra
Pentru formare:
  • ulei

Preparare maia
Pentru a putea folosi mai putina drojdie si pentru a avea o paine buna, vom pregati maiaua inainte. Intr-un bol (sau o cutie de plastic cu capac) se amesteca 550 apa si 550 g faina pana se omogenizeaza. Se lasa 2 ore la odihna (descoperita) la temperatura camerei. Apoi se adauga 30 g ulei se amesteca bine, se aseaza capacul si se lasa alte 10-12 ore la temperatura camerei.Dupa trecerea timpului se formeaza niste bule. Maiaua e perfecta.
Pentru aluat avem deja maiaua noastra, mai trebuie sa combinam restul ingredientelor. Alegem un castron mare si incapator. In el asezam 210 g apa calduta, la care se adauga zaharul si drojdia. Se freaca bine ca sa se desfaca.
Se adauga apoi cele 50 g de ulei si maiaua. Din faina adaugam 450 g la inceput, impreuna cu sarea, restul (de 350 g) il lasam cantarit intr-un bol separat. Aceste ingrediente se mixeaza mai intai la aparat sau cu mixerul si apoi se adauga treptat (in 3-4 ture) si restul de faina. Daca nu aveti aparat de framantat, restul de faina il inglobati cu mana sau cu o lingura de lemn.
Obtinem astfel un aluat frumos si neted care nu se mai lipeste de peretii vasului. Se lasa la dospit 30 de minute dupa care se mai framanta o data (cca. 5 minute) si se mai lasa la dospit alte 30 de minute. Dospirea se face la un loc caldut, vasul fiind acoperit de un servet curat de bucatarie.
Orice paine trebuie modelata – in termeni profesionali se numeste „shaping”. Se unge lejer cu ulei blatul de lucru pe care urmeaza sa prelucram painea. Cu mainile unse cu un pic de ulei se scoate aluatul pe blat si se intoarce cu susul in jos.
Se intinde aluatul astfel incat sa obtinem un dreptunghi de circa 40×40.Se impatura lateralele, exact ca in poza, apoi se infasoara sul painea (de jos in sus), cat se poate de strans. Asa painea noastra va avea o forma frumoasa.Obtinem astfel un „dreptunghi” pe care il asezam pe o hartie de copt. Hartia de copt o decupati in asa fel incat sa aveti bine surplus pe margini, veti vedea mai tarziu de ce.Acum sa vedem vasul in care se coace painea. Vasul trebuie sa fie mare de tot sa incapa ditamai painea. Pe fundul vasului se toarna cca 100 ml de apa calda bine (dar nu fierbinte). Se muta painea cu hartie de copt cu tot in oala, cu grija ca apa va urca pe margine. De aceea am lasat hartia de copt mai mare pentru a nu intra apa peste aluat. Practic avem un strat subtire de apa intre peretele vasului si hartia de copt.
Se aranjeaza cu foarfeca marginile hartiei care depasesc buza vasului, se aseaza capacul peste oala si se lasa la dospit intr-un loc calduros timp de circa 20 de minute. Intre timp incingem cuptorul la 245° C (maximum la cele cu gaz) pe functia sus + jos + ventilatie. Dupa cum este normal, in cazul in care coaceti o paine, initial temperatura in cuptor trebuie sa fie foarte foarte mare. Doar asa veti obtine o paine buna. Iata cat a dospit painea noastra.Urmeaza sa crestam painea cu o lama sau cu un cutit subtire si ascutit. Crestarea se face pe transversala si facem 3-4 crestari adanci de circa 1 cm.
Se aseaza capacul peste oala si se introduce in cuptorul preincins la 245° C. Se reduce imediat temperatura la 230° C. Coacem asa painea timp de 30 de minute. Apoi mai reducem o data temperatura la 200° C si mai coacem painea alte 10 minute. Cea mai grea e asteptarea…. Cum o fi painea? De mirosit, miroase senzational, dar cum o fi painea? E frumoasa? E buna? E coapta oare? Hai sa vedem! Am ridicat capacul vasului si am ramas muta de cat de fain a crescut!
Sursa reteta:savoriurbane.com
Painea din imagine este facuta de mine,nu ma gandeam nicodata ca o paine poate creste atat dar uite ca se poate.Imediat ce am scos-o din cuptor am inceput sa rupem cate o bucatica pana ce ne-am saturat mancand paine goala. A iesit o paine de 1,5 kg,data viitoare o sa o fac cu jumatate din ingrediente  ca sa o putem manca in 2,3 zile ,pt ca e pacat sa se invecheasca asa o bunatate de paine.
Dragi gospodine astept sa imi povestiti cum a iesit painea voastra!!!

Lasă un răspuns

Propulsat cu mândrie de WordPress | Temă: Baskerville 2 de Anders Noren.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: