Skip to content

Obiceiuri in Bucovina

De cand vine Mos Nicolae pana de Sf.Ioan in Bucovina sunt traditii si obiceiuri care sunt respectate din mosi stramosi.În Bucovina, Crăciunul este sărbătoarea care se păstrează, poate, mai mult decât în alte părți, fără mari abateri de la tradiție. În preajma Crăciunului, se recuperează sau se restituie lucrurile împrumutate prin sat, deoarece se consideră că nu este bine să ai lucruri împrumutate pe durata sărbatorilor de iarnă.
Tineretul se strange in grupuri si incep sa repete colindele care le vor canta in noaptea Ajunului Craciunului sau a Anului Nou.Cel mai important moment în derularea sărbătorii Crăciunului este seara de ajun, atunci cand se pregateste o masă specială, numită „masa de ajun”, și încep sa vina colindatori.Apoi a doua zi vin baietii cu „Steaua sus rasare”
Conform tradiției,in ultima zi a anului, flăcăii din comuna, ce vor îmbrăca costumele căiuţiilor, a caprei, caută şi împacă muzicanţii (lăutarii) care îi vor însoți la parada mascaților, desfășurată inițial în fața mulțimii adunate în centrul satului în ultima zi a anului, apoi se transfera pe la casele gospodarilor, a fetelor de măritat și pe la rude, ducand cu ei și urăturile de bine. Tonul plugușorului sau uratul este dat de către copii care, în ultima zi din an, în preajma amiezei, încep a umbla pe la case, rostind urături și primind în schimb colaci, fructe sau bani după posibilitațile gazdelor. Urătura cea mai des rostităeste plugușorul.. Către seara copii se retrag fiecare la casele lor si incep cetele de mascați formate din căiuți, urși, capre, banda jianu, căldărari sa umble prin sat.
Traditiile se respecta de tinerii in

 
Traditiile se respecta de tinerii invatati de batrani,ceea ce este impresionant este ca noile generatii inca sunt interesate de aceste obiceiuri,astfel nu se vor pierde!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *