Skip to content

Mic tratat de ortografie-review

Buna ziua, bine v-am gasit!
Astazi vreau sa va vorbesc despre o carte de care aveam mare nevoie. Mai ales decand am inceput sa scriu pe acest blog. Recunosc ca am mai uitat din notiunile ortografiei, iar cand intampinam dificultati cautam lamuriri in diverse carti sau pe cunoscutul Google. Dar acum am un ajutor de nadejde.
Dupa ce am studiat cartea, mi-am dat seama ca aceste reguli de ortografie s-au tot schimbat, poate si de aceea am nelamuriri. Mic tratat de ortografie, ajutat de Sigle  ca DEX2, DOOM1 si DOOM2, a reusit sa ne prezinte diferentele de scriere din 1998 pana in 2005.
Aceasta contine mai multe capitole, incepand cu „Fraza si propozitia”, „Cuvantul”, „Silaba”, „Prescurtari”, „Semne speciale”, „Literele”, „Nume straine”, „Scriere hipercorecta”, „Nume romanesti” si terminand cu „Cuvinte de imprumut”.
Citind despre „Fraza si propozitia”, mi-am amintit cat se chinuia Doamna mea Diriginta, fiind profesora de Limba Romana, sa ne explice care este diferenta dintre acestea. Cate tipuri de propozitii sunt si ce contine o propozitie sau o fraza; cat de importat este ca semnele de punctuatie sa fie puse corect, altfel, se poate intelege cu totul altceva.
Tot in aceasta cartea, am aflat, ce inseamna de fapt punctul de la sfarsitul frazei; sau cum putem inlocui punctul cu punct si virgula, in  cazul in care continutul din cele doua propozitii este asemanator. Am vazut exemple in care si cele doua puncte pot fi inlocuite de o virgula, ca in acest caz:”Asa ai fost tu intotdeauna:nechibzuit.”, aceasta propozitie este corecta scrisa oricum.
Punctele de suspensie sau „puncte-puncte”, cum mai spunem noi, se pot pune dupa un semn de intrebare dar si dupa un semn de exclamare, dar, fiecare creand o atmosfera diferita.


Am ajuns si la virgula, acest semn este cel mai des intrebuintat, pe larg, putem spune ca virgula corespunde unei scurte opriri in pronuntare si unei ridicari a tonului, dar aceasta regula e departe de a fi generala. Gasim detalii si despre virgula intre parti de propozitie diferite dar si despre virgula inaintea propozitiilor secundare.
photo1307Capitolul mai are informatii despre: Intercalari, Situatia propozitiilor atributive, Situatia propozitiilor circumstantiale, Inversiuni, Propozitiile subiective, Propozitiile de acelasi fel, Virgula inainte de si, Si nu inlocuieste automat virgula, Valorile lui si, Si dupa intercalari, Virgula si insa, deci, asadar, Preocupari estetice, Semnul intrebarii, Semnul intrebarii cu punct, Interogative fara semn de intrebare, Semnul excalmarii ; dar si despre Pauza, Cratima, Sinereza, Apostrof, Parantezele, Semnele citarii, Ghilimelele de mai multe feluri, Alineatul.
„Cuvantul”, acest capitol ne prezinta: Generalitati, Formatii, Prefixe, Despartirea cu cratima, etc.. Toate capitolele reimprospateaza memoria si pe mine personal m-a ajutat enorm, pentru ca nu am mai pierdut timp pe motoare de cautare sau sa caut fel de fel de exemple in alte carti.
Alexandru Graur, este autorul acestei carti, aceasta fiind publicata in anul 2009, are un numar de 200 de pagini si un pret accesibil, eu am gasit-o la Libraria online Libris.ro, de la Editura Humanitas, cu o reducere de 5%; precizez ca a ajuns la doua zile lucratoare dupa ce am dat comanda, asta da promptitudine!
Daca consideri ca ortografia iti da batai de cap, aceasta editie cu siguranta te ajuta!! 🙂

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *