Bunaaa! Am fost zilele trecute la cumparaturi si printre multe alte produse de post, lumea mai cauta si dulciuri cu bulina verde pe care scria”produs de post”, erau niste cozonaci rumeni si frumosi, de iti venea sa ii mananci din priviri.pantofi-ro                                 Pantofi dama de la 29,90 lei
Am luat unul la „puricat”, ma asteptam sa aiba cateva ingrediente fiind de post, ei bine, avea o lista luuunga de aditivi, am luat unul sa fie in casa pentru musafirii ce tin post. Cand l-am taiat, pitica a vazut si nu m-a lasat pana nu i-am dat si ei, ii placea asa tare…
Ce m-am gandit eu, oare chiar nu sunt in stare sa fac un cozonac sanatos pentru familia mea?! Am mai facut o singura data cozonac, dar eram prea”tanara” si nu mi-a iesit. 🙂
Am luat repede cartea Jamilei si m-am apucat de framantat, eu am modificat un pic reteta, acestea sunt ingredientele:

  • faina de grau (aproximativ un kg)
  • 3 galbenusuri
  • 250 ml lapte cald
  • 7 grame drojdie uscata
  • 100 gr unt topit
  • 3 linguri zahar
  • stafide, puteti pune si rahat eu nu am pus
  • 200 gr nuca macinata
  • 2 linguri karob, puteti folosi si cacao
  • 1 lingura zahar pudra
  • esente, coaja lamaie(optional)
  • 3linguri ulei

Prima data am facut maiaua din drojdie, o lingurita zahar, 2 linguri faina si putin lapte, am amestecat bine si am lasat la dospit.
Apoi am amestecat zaharul cu laptele cald, pana s-a dizolvat tot zaharul. Galbenusurile frecate cu un praf de sare le-am lasat vreo 10 minute sa se inchida la culoare.
Am cernut cam 500 gr de faina peste care am pus maiaua, galbenusurile si laptele cu zahar, am framantat bine pana am ajuns la un aluat moale  si lipicios.
Apoi am adaugat untul topit amestecat cu cele trei linguri de ulei, putin cate putin, daca va place cu esente, acum e timpul sa le adaugati; am mai adaugat si faina, am framantat pana am ajuns la un aluat pufos, nelipicios care l-am framantat si trantit vreo 15 minute. 🙂
Lasam aluatul la dospit si ne apucam de umplutura, amestecam bine nuca macinata cu stafidele, zaharul pudra si karobul; adaugam si putin lapte sa se lege si sa aiba o consistenta numai buna de intins.
Ungem blatul de lucru cu putin ulei, dupa ce a crescut aluatul,  il impartim in doua si facem 2 dreptunghiuri potivite pentru tavi.


Foiile nu trebuie sa fie foarte grose dar nici subtiri sa se rupa atunci cand rulam cozonacul. Am intins umplutura lasand marginile aluatului curate sa se poata lipi, am rulat cat de strans am putut si l-am pus in tava tapeta cu hartie de copt, unsa cu putin ulei.
Umplutura mi-a ajuns doar pentru un cozonac (trebuiau dublate cantitatile 🙂 ) si cealalta foaie am  umplut-o cu mere razalite.
Odata puse in tavi, le-am uns cu un o batut cu putin zahar si le-am dat in cuptorul preincalzit pentru 45-50 minute, pana s-au rumenit frumos.
Dupa ce au trecut testul cu scobitoarea, am inchis focul si i-am lasat acolo pana s-au racit.
Siii?! Surpriza, primii mei cozonaci reusiti!! 🙂 Pitica statea deja de vreo jumatate de ora in fata cuptorului si se uita la ei, abea astepta sa pape dar inca era „uf!”
Este ceva de lucru si multe vase de spalat dupa, dar merita!

Va las pe voi sa spuneti daca va place cum arata, tinand cont ca este a doua oara cand gatesc asa ceva, dar cu Jamila niciodata nu am dat gres!
Daca ti-a placut articolul da un Share! 🙂

Share: