Skip to content

Este sezonul capuselor, e timpul să te testezi.

Când, în sfârșit, temperatura e plăcută și iarba verde îți face cu ochiul, tu trebuie să te păzești de inamicul care te așteaptă în vârful ierbii. În intervalul mai–septembrie sunt înregistrate cele mai multe cazuri de muşcături de căpușă. Există mai multe șanse să fii mușcat de căpușă în zonele cu iarbă, tufișuri și pădure, căci căpușele preferă solul umbrit și umed.
Cum recunoști acest inamic? Căpușele au corpul oval, plat, de dimensiunea unei semințe de susan, însă, după ce se hrănesc cu sânge, pot ajunge de dimensiunea unei boabe de cafea. Potrivit estimărilor, 17% dintre căpușe sunt infectate cu bacteria Borrelia care provoacă boala Lyme – cunoscută și sub numele de “boala cu 1.000 de feţe” din cauza varietății simptomelor pe care le dezvoltă. Doar căpușele care sunt atașate de pielea ta și se hrănesc cu sânge timp de 36-48 ore pot transmite bacteria Borrelia, care intră prin piele și ajunge în sânge.
Poate nu știai, însă 36% dintre căpușe preferă grupa de sânge A și 15% grupa B, iar în România sunt recunoscute anumite zone cu o incidență mai mare a bolii, în special în partea de nord a țării, în județele Sibiu, Harghita, Satu Mare, Sălaj, Alba, Botoșani și Brașov.

Primul semn al infecției este eritemul migrator – acesta apare în 60-80% dintre cazuri și de aceea absența lui nu înseamnă întotdeauna absența infecției. Eritemul migrator se poate instala oricând între 3 și 30 zile de la momentul mușcăturii, prezentându-se ca o erupție cutanată roșiatică și nedureroasă, cel mult însoțită de prurit sau de senzația de arsură. Pe măsură ce timpul trece, edemul se extinde circular, devenind un halou roșu cu o decolorare centrală – de aici și aspectul de ”semn de tras la ţintă” sau de ”ochi de bou”. De multe ori simptomele pot fi înșelătoare, semnele infecției fiind asemănătoare cu cele ale gripei: febră, astenie, oboseală, dureri de cap, dureri articulare, dureri musculare, limfadenopatii.
Cel de-al doilea stadiu al bolii este denumit infecția diseminată și apare numai dacă pacientul nu primește tratamentul corespunzător, însemnând că bacteria s-a răspândit în organism prin intermediul sistemului sangvin și limfatic. Simptomele acestei etape sunt variate și nu neapărat specifice pentru boala Lyme, motiv care poate întârzia punerea diagnosticului. Afectarea sistemului nervos poate include simptome precum meningita, paralizia nervului facial și a altor nervi cranieni, encefalomielita sau sensibilitatea la lumina. La nivel cutanat apar multe leziuni asemănătoare cu eritemul migrator. La nivel cardiac apar tulburări de ritm, palpitații sau miocardite. Iar la nivel articular se pot întâlni tumefieri ale articulațiilor.
Ultimul stadiu al bolii, fază cronică, apare după mai mulți ani de la infectare, având consecințe severe: dermatită cronică atrofiantă, reumatism cronic (artrită Lyme) sau tulburări cronice ale sistemului nervos.

Dacă vrei să te ferești de acest pericol, fără să îți refuzi plăcerea de a ieși în mijlocul naturii, inspectează-ți atent pielea și folosește spray anti-căpușe. Iar dacă pe corp se prezintă o mușcătură pe care o suspectezi a fi de la o căpușă, primul pas pe care îl poți face este să te testezi. Recent, BARZA a lansat pe piața din România Testul RAPID pentru Boala Lyme cauzată de mușcătura de căpușă, fiind foarte ușor de utilizat și având o precizie de 90%. Astfel că e nevoie de o picătură de sânge recoltată cu pipeta și picurarea acesteia în caseta de testare – după ce sângele este absorbit, adaugă 5 picături din flaconul cu soluția diluant. În 10 minute este posibilă detectarea anticorpilor specifici (IgM) în cazul infectării cu Borrelia, la 2-6 săptămâni după mușcătura de căpușă. Iar în cazul confirmării infectării, consultă de urgență medicul pentru prescrierea unui tratament cu antibiotice.

61 Comments

 1. Maria Maria

  Wow. Super informații! Multumim!

 2. Rebecca Mihaela caragea Rebecca Mihaela caragea

  Produse excelente 😍

 3. David GeoRylă David GeoRylă

  Multumim frumos 😘

 4. Valeria Chertes Valeria Chertes

  Sunt foarte periculoase căpușele noroc cu aceste teste.

 5. Asaftei Simona Asaftei Simona

  Mulțumim de informații !🤗

 6. Simona Banica Simona Banica

  Sunt un adevarat pericol capusele astea!

 7. Geta Barabula Geta Barabula

  Multumim pentru articol

 8. Ghita costina Ghita costina

  Nu stiam despre acest test dar este foarte util di bine de stiut ca exista! Vara capusele sunt o mare spaima pt toata lumea chiar.si pt animalele.de companie!

 9. ELENA PETRISOR ELENA PETRISOR

  FETITELE MELE SUNT ALERGICE LA ORICE INTEPATURA DE INSECTE SI TREBUIE SA LE PROTEJEZ…

 10. Anuta Tudorache Anuta Tudorache

  Foarte periculoase.

 11. Catalina Sora Catalina Sora

  Multumim de informatii,mie una imi e frica de capuse

 12. AdyNa Radu AdyNa Radu

  Am oroare de capuseMultumim de informatii

 13. Mihaela Nicolita Mihaela Nicolita

  Multumim pentru recomandare.

 14. Magdalena Magdalena

  util articol

 15. Toader cristina Toader cristina

  O informatie pretioasa! Multumim!😊

 16. Ispir Ionut Ispir Ionut

  O informare de pret!

 17. Ionut Daniel Ionut Daniel

  Sfaturi importante

 18. It’s an amazing article in support of all the online people; they will get advantage from it I am sure.

 19. Appreciate you sharing, great blog article.Thanks Again. Fantastic.!!…Loading…

 20. Thanks-a-mundo for the article post.Really looking forward to read more. Really Great.

 21. Im thankful for the article.Really thank you! Fantastic.

 22. Really enjoyed this blog.Really looking forward to read more. Great.

 23. I am so grateful for your article post.Really looking forward to read more. Want more.

 24. Im obliged for the blog post.Really thank you! Really Great.

 25. Really enjoyed this blog post. Fantastic.

 26. Major thankies for the blog post.Thanks Again. Really Great.

 27. Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really looking forward to read more. Will read on…

 28. Say, you got a nice blog article.Really looking forward to read more. Keep writing.

 29. A big thank you for your post.Much thanks again. Really Cool.

 30. Say, you got a nice blog post.Thanks Again. Will read on…

 31. Major thanks for the post.Really thank you! Really Cool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *