Skip to content

Mierea de mana – de ce ar trebui sa fie in topul alegerilor noastre

Mierea este in general un super aliment, ne indulceste ceaiul sau cafeaua dimineata, cu ajutorul ei facem fel de fel de amestecuri pentru imunitate sau diferite afectiuni, dar care este cea mai buna?!

Atunci cand alegem mierea trebuie sa ne gandim in primul rand la ce beneficii dorim sa ne aduca.

De exemplu, mierea de mana sau de padure de la Apidava, poate fi consumata in mai multe afectiuni:

  • Favorizeaza refacerea florei – daca urmezi un tratament cu antibiotic trebuie sa stii ca oligozaharidele din compozitia mierii de mana sunt un fel de prebiotice ce ajuta la dezvoltarea bacteriilor bune din intestin.
  • Sprijina actiunea radicalilor liberi – mierea de mana contine antioxidati ce lupta impotriva radicalilor liberi, asadar acest tip de miere contribuie la mentinerea starii generale de sanatate a organismului.
  • Are actiune antibiotica – functia antibacteriana si enzimele fac ca aceasta miere sa fie un puternic antibacterian si un bun remediu in cazul tusei.
  • Sustine activitatea nervoasa – aminoacizii si mineralele hranesc sistemul nervos si in acelasi timp imbunatatesc functiile cerebrale.
  • Imbunatateste imunitatea – datorita substantei bioactive, aceasta este recomandata si in anemii, spasmofilii si infectii respiratorii.
  • Previne osteoporoza – prezenta calciului si a sarurilor de magneziu ajuta la intarirea oaselor putand astfel sa previna osteoporoza si afectiunile articulare

Mierea de mana este o miere deosebita, neflorala care este produsa prin colectarea sevei de pe frunzele sau ramurile unor conifere precum bradul, pinul, molidul sau al unor foioase precum stejarul si artarul.

O alta modalitate de colectare a mierii de mana o reprezinta colectarea excretiilor produse de insectele care se hranesc cu seva copacilor. Mai exact inainte ca seva copacilor sa fie eliminata de insecte, seva ingerata se tranforma in interiorul sistemului digestiv al acestora, imbogatindu-se cu zaharuri si alte substante nutritive.

Trebuie mentionat ca acest tip de miere este mult mai inchisa la culoare fata de cea obisnuita si are un gust dulce-amarui deosebit, este singura miere ce nu contine polen si este ideala pentru persoanele care fac alergie la el.

Apicultorii fac un efort sporit pentru ca albinutele sa produca aceasta miere, deoarece stupii trebuie transportati in zona de padure si albinutele mor mai repede din cauza efortului, iar fagurii nu mai pot fi folositi pentru producerea altor sortimente de miere.

Datorita unui continut bogat de glucoza ea se poate cristaliza foarte usor, lucru care denota ca este o miere naturala. De asemenea, e bine de stiu ca mierea neflorala este mai rezistenta la temperaturi inalte fata de celelalte tipuri de miere, deci poate fi folosita cu incredere in ceai sau cafea.

Mierea de mana ar trebui sa fie in topul alegerilor noastre atunci cand vine vorba de miere pentru ca are un continut foarte mare de proteine, aminoacizi, uleiuri esentiale, acizi organici, enzime, vitamina C, vitamina B dar si complexul de vitamine B si are un continut de pana la 20 de ori mai mare in minerale decat orice alt sortiment de miere. Contine de asemenea, calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor, seleniu si peste 400 de substante diferite din care nu lipsesc flavonoidele, rasinele, substantele antibacteriene, antiinflamatorii, imunomodulatoare antioxidante, depurative si cicatrizante.

Aceasta poate fi folosita si in tratarea rahitismului, a spasmofilei, si in afectiunile articulare si a osteoporozei, dar in in afectiuni dermatologice, inflamatorii si ale sistemului imunitar.

Lasand mierea la o parte, pentru cei mai pofticiosi vin cu o propunere de bombonele fara zahar cu anason sau cu eucalipt. Aceste dulciuri sunt perfecte daca va doriti sa eliminati zaharul din alimentatie. Noi le-am degustat pe fiecare in parte in timp ce citeam „Povestea unui fagure de miere”.

In alta ordine de idei daca v-am facut pofta de o lingurita de miere buna, naturala gasti mai multe sortimente pe www.honey-land.net. Voi cat de de consumati acest aliment? Va place mierea?

2 Comments

  1. Valeria Chertes Valeria Chertes

    Și eu folosesc miere in ceai.

  2. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *