Skip to content

Cea mai usoara reteta de cozonac

In prag de Sarbatori, cand magia si buna dispozitie ne cuprinde cu gingasie si caldura, dam drumul cuptoarelor si preparam cel mai asteptat desert dintre toate, cozonacul.

Fie ca vorbim despre cei mari sau despre cei mici, cozonacul nu este refuzat de niciun membru al familiei. Insa, pentru multe gospodine cozonacul poate parea o provocare. Cu reteta de cozonac fara framantare, efortul se diminueaza considerabil si astfel traditionalul desert devine usor de realizat. Pentru a ne bucura de un rezultat pe masura este important sa alegem ingrediente pe masura asa cum este faina Baneasa. Exista multe tipuri de faina, insa faina Baneasapentru cozonac face aluatul elastic si aerat, pentru ca in final acesta sa fie unul extrem de pufos.

Iata ingredientele de care avem nevoie pentru pregatirea cozonacului:
– 450g faina superioara Baneasa pentru cozonac
– 7g drojdie proaspata
– 180ml lapte caldut
– 50g unt topit si racit
– 100g zahar
– o lingurita sare
– 2 oua mari (3 daca sunt mai mici)
– zeama de la o jumatate de lamaie
– coaja de la o lamaie
– coaja de la o portocala
– miezul de la o pastaie de vanilie
– 600g rahat pentru umplutura
– un ou batut pentru garnisire

Pentru inceput cernem faina intr-un vas incapator si facem o gropita in mijloc. In laptele caldut punem zaharul si drojdia, amestecam bine si lasam sa se odihneasca 10 minute. Separat, intr-un alt bol, amestecam cu mixerul ouale, sarea si zeama de lamaie, pana devin spumoase. Acest pas ne ajuta sa inglobam si mai mult aer in compozitie. Peste oua punem untul topit si racit si amestecam bine cu mixerul. Dupa cele 10 minute de odihna, turnam si amestecul de lapte, zahar si drojdie peste oua si amestecam bine cu mixerul (sau cu telul).

La final amestecam coaja de lamaie, coaja de portocala si vanilia. Turnam amestecul obtinut in mijlocul fainii si amestecam bine cu lingura de lemn sau cu o spatula. Amestecam pana avem un aluat omogen. Acoperim vasul bine cu folie de plastic si il punem in cuptorul inchis, cu lumina aprisa. Lasam aluatul la dospit 4 ore sau pana isi dubleaza/tripleaza volumul.
Daca doriti coaceti cozonacul imediat, daca aveti timpul necesar, lasati-l la dospit alte 12 ore (peste noapte) la frigider. Impartim aluatul in 2 parti egale si intindem 2 foi de 20×30 cm, pe planseta usor tapetata cu faina. Punem jumatate din cantitatea de rahat, avand grija sa lasam o margine de 2-3 cm, pe care o ungem bine cu ou, astfel incat sa sigilam ruloul de cozonac. Procedam la fel si cu restul aluatului, astfel incat sa avem doua role de aluat, pe care le impletim usor.

Asezam cozonacul in tava bine unsa si tapetata cu hartie de copt si il lasam din nou sa dospeasca 2 ore in cuptorul inchis, cu becul aprins. Cand cozonacul depaseste de 2 degete forma, este momentul sa incingem cuptorul la 190° si sa ungem cozonacul cu ou batut, apoi sa il pudram cu zahar. Coacem cozonacul 20-25 minute, dupa care il scoatem din forma si il coacem direct pe gratar alte 10 minute.
Daca respectam toti pasii retetei la final vom obtine un cozonac perfect crescut, foarte pufos si cu un gust desavarsit!

5 Comments

  1. Anda Gabriela Moc Anda Gabriela Moc

    Mi as fi dorit sa vad o poza cu rezultatul…multumim pentru reteta!

  2. claudia claudia

    Cozonacul este nelipsit de Sarbatori de pe mesele romanilor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *