Skip to content

Rata cu portocale pentru masa de Craciun si nu numai

Vreau sa incep acest articol prin a va ura Sarbatori cu bine si sper sa ne citim si la anul mai sanatosi si mai bucurosi.Vreau sa multumesc tuturor celor care mi-au urmarit postarile atat de pe blog cat si de pe retelele de socializare, dar si celor care mi-au fost alaturi in viata reala.Si pentru ca nu am mai scris de mult o reteta, m-am gandit sa va recomand si voua aceasta rata la cuptor cu portocale, asta daca va doriti sa mancati ceva mai usor in ziua de Craciun.Anul acesta imi doresc sa pregatesc altfel de mancare pentru Craciun. In primul rand pentru ca incerc sa mananc cat mai putina carne de porc si asta nu pentru ca nu mi-ar placea ci pentru ca nu ma simt foarte bine dupa ce o consum. Asa ca iata reteta de rata cu portocale pe care am incercat-o eu si pe care o voi repeta cu mici modificari si de Craciun.Ingrediente:O rata de 2-3 kgO portocala cu coaja tare (sau 2-3 in functie de cat de aromata va doriti sa fie rata)O lingura sare si putin piperMod de preparare:Rata curatata si spalata foarte bine, i-am taiat varfurile aripilor care oricum nu le mananca nimeni si care se ard in timpul gatirii.O portocala – prima data am pus doar o portocala si coaja foarte putina. De data aceasta vreau sa pun coaja de la o portocala intreaga (doar partea portocalie) si doua-trei portocale pe interiorul si exteriorul ei, taiate bucatele, unele curatate de coaja si pielita si cateva intregi. Si pentru ca data trecuta mi s-a parut cam dulce sosul acela, de data aceasta vreau sa storc si zeama de la o lamaie.Deci ca sa va lamuresc, coaja razuita subtire de la o portocala o combinam cu o lingura sau doua de sare (nu va zgarciti pentru ca trebuie echilibrat gustul portocalelor dulci), putin piper si zeama de lamaie. Cu acest amestec frecam foarte bine toata rata atat pe interior cat si pe exterior.Dupa ce i-am facut un masaj mai ceva ca la SPA punem rata in tava impreuna cu bucatile de portocale, atat pe interior cat si pe exterior. Acoperim cu folie de aluminiu si punem capacul vasului termorezistent deasupra si o lasam peste noapte la frigider.A doua zi sau in cazul in care nu mai aveti rabdare sa o lasati in bait, o bagam la cuptor asa cu tot cu folie de aluminiu si capac. Eu am o frica legata de vasele astea de sticla si pornesc cuptorul dupa ce am pus tava, nu in prealabil.Setam temperatura de 180° C pentru o ora. In acest timp vasul si carnea se infierbanta si incepe sa se gateasca. Eu am lasat rata in cuptor in jur de trei ore, fiind o rata de tara am zis sa nu ma risc si sa o las la foc potrivit mai mult timp ca sa fiu sigura ca se gateste. Si bine am facut pentru aceasta s-a patruns foarte bine si s-a rumenit excelent, chiar daca am lasat folia de aluminu si capacul vasului pana la sfarsit.Este foarte important ca spre sfarsitul gatirii ratei, sa ungem din ce in ce mai des rata cu sosul lasat in vas, asa isi va forma acea crusta delicioasa.Dupa ce s-a rumenit foarte bine, am ciugulit o bucatica sa vad daca e facuta si am lasat-o sa se raceasca in voie in cuptor cu usa foarte putin deschisa.Rata cu portocale se poate servi alaturi de o garnitura de legume sau cu mamaliga si muraturi asa cum am facut noi. Ps: pozele sunt no filter!

Pofta buna si Craciun fericit!

One Comment

  1. Simona Asaftei Simona Asaftei

    Wow ,mi-ai făcut poftă ! Cred că iese foarte bună ! Nu am făcut niciodată rață la cuptor ,dar pare super delicioasă ! 😋❤😍🤗

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: