Skip to content

De ce plăcintele îmi amintesc de sărbătorile de Crăciun

Toată lumea vorbește despre cozonac atunci când se apropie sărbătorile de iarnă, se caută cea mai bună rețetă, ingrediente de calitate și apoi se alege ziua potrivită pentru a coace, iar cu o zi înainte, de cu seara se pregătesc toate ingredientele pentru a sta la loc călduț pregătite pentru ziua cea mare.

Îmi amintesc cu drag de zilele în care mergeam cu uratul, ne strângeam câțiva copii și mergeam cu Plugușorul în ultima zi din an și cu Sorcova în prima zi din noul an.

Erau pline ogrăzile de copii ce urau de bine pentru noul an și casele pline de gospodine ce trebăluiau.
Gospodinele coceau plăcinte sau colăcei pe care îi împărțeau urătorilor.
Îmi amintesc cum uneori eram obosiți de la atâta umblat și de la cărat traista plină de bunătăți și tot spuneam că mai mergem la o casă și ne întoarcem.

Dar când să intrăm la ultima casă se simțea mirosul îmbietor de plăcinte proaspăt coapte cu mere sau cu brânză, și ne lăsam duși de aromă copturii. Când ne primeam răsplata pentru urătura frumoasă, gospodina ieșea în prag să ne împartă tava cu plăcinte rumene și frumos crescute, uitam de oboseală și de frig. Îmi amintesc și acum cum mâncam plăcintele aburinde să ne încălzim dar și să ne treacă foamea.
Când ajungeam acasă cu sacoșele pline, tare bucuroși mai eram să alegem copturi fel de fel, unele mai delicioase ca altele.
Colăcei, prajituri, plăcinte și când ne gândeam că toate erau strânse de noi satisfacția era și mai mare că doar nu-i aşa ușor să umbli din poartă în poartă tot satul.
Aceste amintiri mi-au marcat copilăria și astăzi sunt eu cea care frământă și coace plăcinte pentru ai mei copii și nu numai.
Rețeta este una simplă și fără împachetare complicată sau poate aşa mi s-a părut mie pentru că am avut ajutor.

btf

Ingrediente aluat:

550 grame făină, 250 ml lapte, 150 grame zahăr, 50 gr unt topit sau ulei, 2 ouă+un ou pt uns, un plic drojdie uscată, un plic zahăr vanilinat, praf sare.

Imgrediente umplutură:

500 grame brânză dulce de vaci, zahăr după gust, un plic zahăr vanilinat, cateva stafide după dorinţă, un praf sare.

Mod de pregătire:

  1. Încep prin a face maiaua: în laptele călduț adaug o linguriță de zahăr, drojdia și trei linguri făină, amestec foarte bine cu un tel și las zece minute până drojdia se activează și maiaua se umflă.
  2. Următorul pas este să pun într-un lighean mai mare restul de făină cernută, sarea, zahărul, ouăle, esența și zahărul vanilinat peste care torn maiaua.
  3. Amestec bine toate ingredientele și apoi după ce aluatul s-a format dar este încă lipicios adaug untul sau uleiul, dacă este cazul mai adaug și făină. Aluatul trebuie sa fie bine frământat ca plăcintele să iasă pufoase.
  4. Coca puhavă și gălbuie se pune la crescut la loc călduț, acoperită cu un prosop curat. După ce vedem că prosopul se ridică după forma aluatului ce a crescut frumos, a venit timpul să ne apucăm de treabă.
  5. Pentru că nu mă prea descurc la împachetat plăcinte am ales o variantă mai ușoară. Voi întinde jumătate din aluat și voi forma o foaie dreptunghiulară, peste care voi așeza brânza dulce amestecată cu toate ingredientele pentru umplutură.
  6. După ce am uniformizat, voi forma strâns un rulou. Ruloul format va fi tăiat în felii de doi sau trei cm, iar acestea vor fi puse pe tava tapetată cu hârtie de copt. Le mai las puțin să crească și apoi le ung cu puțin ou bătut, după care plăcintele merg la cuptor la rumenit pentru 40-50 minute la 180°C sau până trece testul cu scobitoarea.

Cam aşa arată plăcintele mele plămădite cu drag cu făina Băneasa, au crescut frumos, s-au rumenit iar gustul este nemaipomenit. Am testat făina si pe alte reţete şi a fost un real succes. Ție ce prăjitură îți amintește de Crăciun?

Acest articol a fost scris pentru proba Băneasa făină din cadrul competiţiei SuperBlog 2022.

180 Comments

  1. Denisa Denisa

    Cat de bine arata placintele! Si noi folosim faina asta.

  2. Ne place faina Baneasa. Chiar e de ajutor in bucatarie pentru prajituri si painica pufoase.

  3. Ce bine arată! Îmi plouă în gură!
    Și eu mai făceam uneori plăcinte de Crăciun, cu răvașe. 🙂
    Dar nu am mai făcut de câțiva ani.
    Succes!

  4. Arata tare bine placintele tale si chiar consider ca faina face diferenta atunci cand vrei sa faci un produs de patiserie bun

  5. Artificial intelligence creates content for the site, no worse than a copywriter, you can also use it to write articles. 100% uniqueness, scheduled posting to your WordPress :). Click Here:👉 https://stanford.io/3FXszd0

  6. Consider reducing the starting dosage by one level and modify the dosage based on individual patient tolerance cheapest cialis 20mg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *