Skip to content

Cei 40 de mucenici, rețetă muntenească

În prima probă la SuperBlog gătim mucenici muntenești, dar mai întâi să ne amintim cine sunt cei 40 de mucenici.

Cei 40 de mucenici au fost soldați creștini, fiind siliți de guvernatorul Armeniei să se închine idolilor, aceștia au refuzat și din acest motiv au fost supuși la numeroase chinuri. După ce au fost întemnițați și bătuți cu pietre timp de opt zile, aceștia au rezistat datorită credinței. Apoi au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei. Aceștia au început să spună împreună o rugăciune și în acel moment apa s-a încălzit de o lumină strălucitoare și caldă din cer, dar chiar dacă de acolo au scăpat, moartea lor avea să vină imediat după ce le-au fost zdrobite picioarele cu ciocanul. Mai apoi aceștia au fost duși spre ardere iar la final au fost aruncați cu toții în lac.

Sunt multe obiceiuri legate de sărbătoarea celor 40 de mucenici dar cele mai cunoscute sunt cele din zona Moldovei și a Munteniei.
Mucenicii moldovenești se fac din aluat de cozonac de post, care mai apoi iau forma unor colăcuți sau opturi. Aceștia se dau la cuptor, după care se însiropează și se presară cu nucă măcinată.

Mucenicii muntenești în schimb sunt mai mici și se pun la fiert în apă clocotită cu puțină sare, zahăr și lămâie, după ce se ridică la suprafață înseamnă că sunt gata pentru a fi serviți cu nucă și puțină scorțișoară. Aruncarea lor în apă fierbinte semnifică aruncarea soldaților în lacul Sevastiei.
Astăzi este ziua în care îi sărbătorim pe Sfinții 40 de mucenici și ca să respectăm tradiția pregătim mucenici.

Știu că vă așteptați la mucenicii aceia din zona Moldovei pe care îi frământăm cu cele mai bune mirodenii și îi scoatem din cuptor rumeni și pufoși. De data aceasta însă cei de la  Băneasa m-au provocat să încerc o rețetă de mucenici muntenești. Este prima dată când încerc acest preparat dar am acceptat cu drag pentru că îmi place să descopăr rețete și gusturi noi.

Îmi amintesc că în copilărie, aveam o vecină, probabil venită din zona Munteniei care ne aducea câte un bol cu astfel de mucenici. Știam că se întâmplă rar acest lucru și savuram fiecare mucenic.

Astăzi ca să îmi amintesc de acele momente, am decis să pregătesc mucenicii Băneasa. Aceștia sunt pregătiți doar din făină și apă, după ce sunt decupați ca un opt perfect, aceștia sunt uscați și pregătiți pentru a fi fierți.

Revenind la rețeta noastră am analizat câteva rețete de pe internet și cea recomandată de Băneasa și mi-am dat seama că tot farmecul mucenicilor stă în acel sirop în care vor fierbe de aceea voi încerca să respect cu strictețe rețeta.

Exact ca și în cazul pastelor este important ca acestea să fie de calitate dar la fel de important este să le dăm acea aromă delicioasă cu ajutorul ingredientelor pentru mai multă savoare adăugate în sos.

Reteta este foarte simplă:

Într-un vas punem 1,5 l apa, peste care adăugăm scorțișoară, coaja de lămâie și 100 grame zahăr, când ajunge la punctul de fierbere adăugăm mucenicii și îi lăsăm cât scrie pe pachet sau până considerăm că sunt gata. Se adăugă esențe după gust, în cazul meu nu a mai fost nevoie  erau deja delicioși și apoi se lasă la răcit. Copii au mâncat cu plăcere ba chiar au mai cerut.

Acesta articol a fost scris pentru SuperBlog 2023.

22 Comments

  1. Și pentru mine a fost prima dată când am făcut rețeta muntenească de mucenici.
    Rezultatula a fost super, dar știu din ce motiv: ingredientul principal, mucenicii muntenești Băneasa. Mulțumesc pentru că ne-ai împărtășit experiența!

  2. Andreea Andreea

    Locuind in Cluj, noi nu avem traditia cu mucenicii. Nici cand locuiam acasa la parinti, in Deva nu aveam o traditie de genul. Mucenici muntenesti nu am incercat dar as fi curioasa sa vad cum sunt. Am incercat insa mucenicii moldovenesti si asta pentru ca mama iubitului meu e din zona Moldovei.

  3. Eu nu am mai mancat mucenici muntenesti din copilarie, atunci cand am facut clasa I -a la Constanta si acolo e zona lor. Citind articolul tau mi s-a facut dor de gustul lor.

  4. Oana Alexandra Tudose Oana Alexandra Tudose

    Eu mi-am refăcut stocul azi și o să repet rețeta mai pe seara . Sunt delicioși!! 💗🤩👌

  5. N-am mâncat niciodată, dar arată foarte bine! O sa încerc și eu, chiar e o rețeta simpla.

  6. Eu nu am incercat niciodata reteta asta. In zona noastra sunt cei dospiti si cu aia sunt obisnuita.

  7. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog?
    My blog is in the exact same niche as yours and my
    visitors would definitely benefit from some of the
    information you provide here. Please let me know if this
    okay with you. Thanks a lot!

  8. Reteta mucenicilor din zona noastra este diferita. Cred ca am gustat o singura data reteta asta, dar nu sunt obisnuita cu ea

  9. Greetings! This is my first visit to your blog!

    We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
    Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a
    marvellous job!

  10. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a
    few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
    I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

  11. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or
    something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is fantastic blog.
    A fantastic read. I will definitely be back.

  12. If some one needs expert view regarding blogging then i advise him/her to pay a quick visit
    this webpage, Keep up the nice job.

  13. I loved as much as you will receive carried out right here.
    The sketch is attractive, your authored material stylish.
    nonetheless, you command get bought an impatience over
    that you wish be delivering the following.
    unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly
    very often inside case you shield this hike.

  14. Nice blog here! Also your website loads up very fast! What web host are
    you using? Can I get your affiliate link to your
    host? I wish my site loaded up as quickly
    as yours lol

  15. I was wondering if you ever thought of changing the page layout
    of your site? Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with
    it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
    Maybe you could space it out better?

  16. Having read this I believed it was very enlightening.
    I appreciate you spending some time and energy to put this short
    article together. I once again find myself spending a lot of time
    both reading and leaving comments. But so what,
    it was still worthwhile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *