Skip to content

Cate beneficii incap intr-o conserva

A venit primăvara și, odată cu ea, dorința de a-ți diversifica meniul și de a mânca mai „uşor”. În afară de fructe și legume, care sunt super alimentele care aduc valoare dietei tale? Este și peștele unul dintre ele? Ia în considerare un peşte mic, dar puternic și hrănitor, precum şprotul.

Şprotul este deosebit de bogat în:

  • proteine care construiesc și mențin fiecare celulă din corp

  • acizi grași omega-3 care previn și reduc dezvoltarea bolilor cardiovasculare și ajută la buna funcționare a creierului

  • vitamina D atât de necesară pentru echilibrarea calciului în organism, care menține sănătos sistemul osos

  • seleniu care luptă împotriva proceselor chimice dăunătoare din organism

Știai că şprotul și sardinele sunt sub-specii ale familiei de hering? Câte lucruri cunoști despre Estonia? În afară de faptul că este o țară baltică și, de aici, legătura cu peștele. Şprotul este popular în bucătăria slavă pentru că Marea Baltică este plină de astfel de peștișori. Atât de mult le place estonienilor gustul acestui peşte mic și gri, încât una dintre rețetele lor populare, kiluvõileib, a fost folosită ca să spargă recordul mondial la cel mai lung sandviș cu șprot.


Cum mănânci şprotul? Cel mai la îndemână e să-l cumperi la conservă fie că îți place să îl consumi în ulei pentru a-i intensifica savoarea, fie în sos tomat pentru un gust mai catifelat. Dacă nu ai timp să gătești și vrei să mănânci pe fugă ceva sățios, iată 3 moduri foarte simple de a consuma şprot:

  1. pune câteva bucăţi de EVA şprot în ulei vegetal pe o felie de pâine neagră integrală, cu câteva frunze de salată sau spanac și cu un strop de zeamă de lămâie

  2. alături de un piure de cartofi pe care ai pus câteva semințe de susan adaugă câteva fileuri de șprot în ulei vegetal

  3. poți să pisezi cu furculița bucățile dintr-o conservă EVA şprot în sos tomat și să le adaugi în pastele proaspăt fierte.

În schimb, dacă ai timp de un preparat cu șprot ceva mai sofisticat, încearcă Salata Mimoza, recomandată de chef Liviu Balint, ambasador Podravka România. Ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 conservă șprot EVA în ulei vegetal

  • 200g maioneză

  • 2 ouă

  • 4 morcovi

  • 4 cartofi

  • 3 cepe mici

  • verdeață pentru decor

Fierbe ouăle până devin tari, separă albușul de gălbenuș, iar apoi pasează-le separat cu furculița. După ce ai fiert cartofii și morcovii cu tot cu coajă, decojește legumele și dă-le pe răzătoare, apoi pune compoziția pe platouri diferite. Taie în cubulețe mici ceapa decojită. Pe o farfurie, așează şprotul și pune toate ingredientele în straturi, cu o matriță cilindrică, în următoarea ordine: ceapă, șprot, cartofi, morcovi, albuș, gălbenuș. Nu uita să pui maioneză peste fiecare strat. Scoate matrița, decorează cu niște verdeață și savurează rezultatul!

11 Comments

  1. Nu cred ca am mancat șprot pana acum. Dar parca mi-ai făcut pofta de ceva peste…

  2. Interesant articol si instructiv. Am sa testez retele tale .

  3. mihaelanistor mihaelanistor

    Șprot nu am incercat, dar reteta ta ma tenteaza sa o incerc.

    • Ioana Bistticeanu Ioana Bistticeanu

      Interesant articol,am sa testez rețetele tale .

  4. Am auzit de șprot, dar nu am mâncat niciodată. Trebuie să încerc și eu, arată tare bine.

  5. Ursachi marinela Ursachi marinela

    Sincer evit tot ce este la conserva pateu peste etc.

  6. Nicoleta Pahonea Nicoleta Pahonea

    Imi place pestele in toate variantele conservele de peste le consum in general in salata,o nebunie….

  7. Maria Ene Maria Ene

    Am sa testez retetele tale

  8. Nu am incercat combinatiile astea, dar chiar mi-ai facut pofta si voi incerca si eu combinatia

  9. Valeria Chertes Valeria Chertes

    Îmi plac foarte mult conservele de peste,am sa fac și eu aceste rețete.

  10. Lucica Lazar Lucica Lazar

    Interesante retetele tale, o sa le incerc si eu. Mie imi place sa tai ceapa marunt si dupa sa pun conserva peste ea si sa o faram cu furculita si pun pe paine sau mananc asa pur si simplu (tot cu paine)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: